Av VilMer (tekst, video og foto)

— Det er et skrikende behov for mer sosial og fysisk aktivitet blant eldre, mener Dag Otto

Litt om Dag Otto Lauritzen

Dag Otto Lauritzen er en folkekjær TV-profil kjent fra blant annet Kompani Lauritzen, Huskestue og På hjul med Dag Otto.

Han er tidligere proffsyklist, og ble både norgesmester og nordisk mester på 80-tallet. I 1984 tok han også bronse under sommer-OL.

Sykkelkarrieren startet etter han hadde en alvorlig ulykke som fallskjermjeger, og brukte sykling som en del av rehabiliteringen.

Han er også foredragsholder, sykkelrittkommentator, barnebokforfatter og ikke minst forkjemper for hverdagstrimmen og god eldreomsorg.

Åpne for å lese

Dag Otto er på vei for å møte en av dem som opplever mer innhold og glede i hverdagen ved hjelp av VilMer.

Gunhild (80) bor i Oslo og er mye alene i hverdagen. Hun har en gammel og sliten kropp, liten familie som bor langt unna, og som mange på hennes alder opplever hun at omgangskretsen faller bort.

Likevel er hun fremdeles ung i hodet, og setter pris på gode samtaler og nye opplevelser.

De siste månedene har Gunhild hatt en hverdagsvenn, Gitte, som besøker henne ukentlig. Det har ført til gode samtaler, givende utflukter og mye latter.

Dag Otto er spent på å få høre om hvordan Gitte har påvirket hverdagen til Gunhild, og Gunhild er like interessert i å høre om Dag Ottos nye engasjement.

Velkommen inn

Det er en uskreven regel at når folk kommer på besøk til Gunhild skal man ha tid til å spise kake og drikke en kopp te.

Når Dag Otto kommer inn i den lille leiligheten på østkanten står serveringen klar, og gulvene er nyvasket.

Det tar ikke lang tid før Dag Otto finner ut av det.

— Kan du ta av deg skoene, kommer det fra Gunhild i det han er på vei inn til kjøkkenet.

— Åh, beklager, svarer han fort og snur i gangen.

Det gjøres ikke forskjell selv om det er celebert besøk som kommer.

Letter påkjenningen for pårørende

Når skoene er av og tekoppene fylt opp, kommer de raskt i prat.

— Hva er din historie da? Hvorfor vil du være ambassadør for VilMer, spør Gunhild nysgjerrig.

— Det var noe som gikk rett i hjertet mitt da jeg hørte om det, svarer han raskt.

— Det er nok fordi jeg har hatt en far med demens som har bodd flere år i omsorgsbolig, mens han visnet bort mer og mer, fortsetter han.

Dag Otto har tre søstre, og forteller at familien besøkte faren så ofte de kunne. Likevel tilbrakte han mange timer alene.

Det er noe mange kan kjenne seg igjen i.

— Alle har sin hverdag. Jeg reiser veldig mye, og det gjør den ene søsteren min også. Og de skjønne englene som jobber på sykehjemmet har ikke nok tid. De har bare to hender, og bare et visst antall timer på jobb, sier han forståelsesfullt.

I tillegg har moren og en av søstrene til Dag Otto Alzheimers sykdom. Han sier de trenger hjelp til mye i hverdagen, og han tror tilbud som VilMer Hverdagsvenn kan bidra til å lette påkjenningen mange pårørende kjenner på.

— Det er noe med det å ha noen som kan komme og bidra litt. For det kan av og til bli for mye for familien også. Det er ikke sikkert man har tid, sier han.

Hverdagsvenn Gitte nikker enig. Hun har opplevd det samme.

— Ikke sant, og det er ikke alltid det handler om at familien bor langt unna heller. Det kan være at man rett og slett ikke klarer å strekke til selv, ved siden av jobb og det man driver med, sier hun, og forteller:

— Jeg hadde en tante som ble langt over 90 år. Hun bodde for seg selv i Drammen, og jeg i Oslo. Det er ikke så langt unna, men i hverdagen, med unger og jobb, så er det ikke lett å stille opp. Jeg kjente mye på dårlig samvittighet, selv om jeg har en kusine som var flink og stilte opp mye. Jeg skulle ønske dette tilbudet fantes da hun levde.

Hva er VilMer Hverdagsvenn?

VilMer Hverdagsvenn er en aktivitetstjeneste med mål om å forebygge ensomhet og øke aktivitetsnivået til eldre som bor hjemme.

Dette oppnås gjennom engasjerte og pålitelige medmennesker fra lokalsamfunnet. Hverdagsvennene er studenter, unge pensjonister og andre helt vanlige mennesker.

VilMer Hverdagsvenn tilbyr en fast person til faste tider som kan bidra med:

  • personlig tilpasset aktivitetsplan.
  • gåturer og annen form for fysisk aktivitet.
  • samvær og gode samtaler.
  • praktisk hjelp.
  • følgetjenester og små ærender.
  • tilgang til VilMers løsninger.

VilMer matcher kunde og hverdagsvenn basert på blant annet interesser, noe som gjør at besøkene blir fylt med innhold som føles givende for begge parter.

Åpne for å lese

Vil bidra til mer kjennskap og flere bidrag

— Jeg er ambassadør for VilMer, fordi jeg synes det de jobber med er fantastisk. Jeg har selv sett det skrikende behovet de årene pappa bodde i omsorgsbolig. Mamma bor fortsatt hjemme enn så lenge. Hun har noen som kommer til henne med medisiner, men de har jo ikke tid til å sitte der og holde henne i hånda og prate en halvtime. Vi må gi folk en mulighet til å kanskje få en hverdagsvenn, en samtalepartner, eller hjelp med småting, understreker Dag Otto.

Selv ønsker Dag Otto å bidra til at flere hører om VilMer Hverdagsvenn. Han tror at hvis flere snakker varmt om tilbudet, vil vi kunne finne flere som er i Gittes situasjon, som ser at de har litt ledig tid i hverdagen som de kan bruke på andre. Og slik at flere som kan ha nytte og glede av aktivitetstjenesten hører om den.

— Det tror jeg også, nikker Gitte.

En god støtte i hverdagen

Gittes barn har nå blitt “fjortiser”, og er dermed mer selvstendige.

— Når de nå ikke trenger meg like mye lenger, meldte det seg et behov i meg for å gi omsorg igjen, forteller hun.

Hun var derfor ikke i tvil da hun så jobben som hverdagsvenn annonsert.

— Det som er ekstra hyggelig er at Gunhild gir meg veldig mye også. Jeg skal jo være en støtte for henne, men jeg synes hun er en like god støtte for meg. Det er noe å glede seg til, å føle at du kan gjøre en forskjell og at noen bryr seg om deg, forklarer hun.

— Nettopp. Det er en vinn-vinn-situasjon, svarer Dag Otto.

— Selv om dere ikke har kjent hverandre så lenge, så har dere allerede blitt gode venninner, fortsetter han spørrende.

— Ja, vi har blitt gode venninner. Vi kan kalle oss det, svarer Gitte blidt.

— Ja, vi kan faktisk det, smiler Gunhild tilbake.

Viktig med gode samtaler

Gitte forteller Dag Otto at hun alltid har likt å være sammen med eldre mennesker. Fra hun var barn ville hun være med moren sin på symøter, fordi hun syntes det var så hyggelig å være med dem og høre på hva de hadde å snakke om.

Det skjønner Dag Otto godt.

— Veldig mange eldre har gode historier, og de har så lyst til å fortelle dem. Jeg har akkurat vært på sykehjemsbesøk med VilMer, og det var tydelig at de har lyst til å prate. Så hvis du sitter alene dag etter dag, så blir det veldig ensomt, forteller han.

— Ja, det gjør det, svarer Gunhild enig.

For dette har hun erfaring med.

— Det er mange øyeblikk hvor jeg tenker at “åh, det skulle jeg gjerne fortalt om”, men så er det ingen der.

Det føles derfor godt å vite at hun ukentlig får besøk av Gitte, som elsker å høre på det hun har å fortelle om.

Om Gunhild og Gitte

Gunhild (80) bor hjemme i egen leilighet, men trenger hjelp til å komme seg ut og gjøre ærender.

Hun får nå ukentlig besøk av Gitte (45) som bidrar både med godt selskap og praktiske gjøremål.

Blant annet har de:

  • vært på koselige turer på kafé.
  • hatt gode samtaler og mye latter.
  • vært på kjøreturer.
  • gått turer i frisk luft.
  • lagt opp og hengt opp nye gardiner.
  • skapt hverdagsglede for hverandre.

Les hele historien om Gunhild og Gitte her.

Åpne for å lese

Må komme seg ut av sofaen

At alle utfluktene og de korte bilturene Gitte og Gunhild er på sammen har stor påvirkning på hverdagen, er de ikke i tvil om.

— Bare det å være litt ute blant folk er inspirerende. Det gjør noe med deg å møte andre mennesker, se litt forskjellig og være ute i god luft. Da blir det litt hyggeligere å komme hjem til leiligheten også, sier Gitte.

— Ja, også blir man i litt bedre form av å komme seg ut og ikke sitte i sofaen hele tiden, legger Gunhild til.

— Ut i frisk luft ja, det er det ikke tvil om, sier hverdagstrim-motivatoren seg meget enig i.

— Alle de som har litt ledig tid må få med seg dette og kanskje spandere en time eller to i uka på folk som trenger det. Det tror jeg faktisk er en veldig god investering. For seg selv også.

— Vi må få folk til å høre om det da, sier Gunhild bestemt.

— Ja, vi må få budskapet ut, svarer Dag Otto.

Gunhild tror det er mange som er i hennes situasjon, som vil oppleve en enklere og mer givende hverdag med en hverdagsvenn.

Dag Otto er klar for å spre ordet.

— Det var veldig hyggelig å komme på besøk til deg, Gunhild. Og jeg må si at jeg er imponert over den jobben du også gjør, Gitte. Det er viktig. Jeg håper dette er et budskap flere kan få med seg, avslutter Dag Otto.

— Veldig hyggelig å møte deg også, svarer damene.

Gunhild er en av mange hjemmeboende eldre som opplever mer glede og trivsel i hverdagen ved hjelp av en hverdagsvenn. Les flere historier fra både personer som bruker aktivitetstjenesten og fra hverdagsvenner her.

Litt mer om hva en hverdagsvenn gjør

VilMer Hverdagsvenn fokuserer på gode samtaler, hyggelig samvær, fysisk aktivitet, kultur og hobbyer. Det er mye man kan finne på innenfor disse områdene, og besøkene tilpasses dine behov.

Praktiske oppgaver, som å rake løv, plukke bær eller lage mat, gir rom for både samvær og fine samtaler. Dette kan være fine aktiviteter å gjøre sammen med din Hverdagsvenn.

Mange trenger også hjelp med sine digitale «dingser», som TV, mobil, internett eller annet. Dette kan også din Hverdagsvenn hjelpe deg å løse.

En hverdagsvenn utfører ikke:

  • medisinering.
  • hygieneoppgaver (vask, stell, osv.)
  • personlig økonomi.
  • rengjøring.

Unntaket er selvfølgelig hvis for eksempel renhold er en naturlig del av en sosial aktivitet, som å sette i oppvaskmaskinen etter en hyggelig lunsj. Sunn fornuft er alltid gjeldende.

Ønsker du deg en hverdagsvenn eller kjenner du noen som trenger det?

VilMer Hverdagsvenn er en aktivitetstjeneste som sikrer en mer aktiv og sosial hverdag for eldre som bor hjemme. En «hverdagsvenn» forplikter seg til å besøke en eldre person på faste tidspunkter én eller flere ganger hver uke. Hverdagsvenner bidrar med helsefremmende og forebyggende aktivitet, både fysisk og sosialt. Tilbudet gjelder i hele Norge.

Les mer om VilMer Hverdagsvenn her.
Les mer om prisen for VilMer Hverdagsvenn her.
Kanskje noe for deg?
Ved å sende inn skjema godkjenner du at VilMer tar kontakt med deg. Din henvendelse er helt uforpliktende! Vi behandler all informasjon helt konfidensielt.
Tusen takk! Vi har mottatt din henvendelse
Oops! Something went wrong while submitting the form.

Kanskje du kan bidra som frivillig en gang i blant?

Du bestemmer selv hvor ofte, hva du bidrar med og når - alle bidrag er verdifulle for de som får besøk av deg.

Du eller dere kan bidra som:

Vi håper du har satt pris på å lese historien vår.
Ønsker du også å bidra til flere gode øyeblikk for eldre som frivillig?
Bli frivillig