Yetitablet øker trivselen for både helsepersonell og beboere

Facebook-ikon
Del med venner og familie

På Søreide sykehjem i Bergen har Yetitablet blitt et naturlig samlingspunkt for både helsepersonell og beboerne. Her arrangerer de blant annet pilkastturnering og spiller god, gammeldags “hangman”. De samles i store grupper, skravler og ler. Ikke minst er konkurranseinstinktet på topp. Disse aktivitetene virker ikke bare positivt på humøret, men er også med på å skape mer fysisk- og mental trim i hverdagen.  

Yetitablet er en nyvinning innenfor helseteknologi som gir eldre og personer med nedsatt funksjons- og synsevne enkel tilgang til digitale verktøy og spill. Med en skjermstørrelse som matcher en flatskjerm-TV, inviterer den til sosial interaksjon og gjør det enkelt for helsepersonell å organisere varierte gruppeaktiviteter.

Det sykehjemmet i Bergen erfarer er også understøttet av en finsk studie kalt "TYÖHYVE-prosjektet", som har som mål å forbedre arbeidstilværelsen til helsearbeidere. Initiativet grunner i de samme utfordringene vi ser i Norge, hvor helsearbeidere står framfor stadig økende krav. Det kan være lange arbeidstimer, krevende arbeidsoppgaver, arbeidsmengde og andre forventninger. Prosjektet håper å kunne hjelpe helsepersonell med å ta vare på sin fysiske- og mentale helse og sitt arbeidsmiljø.

Työhyve

Työhyve betyr “arbeidsdyd” eller “arbeidshygiene” på norsk. Begrepet refererer til en rekke faktorer som påvirker arbeidsmiljøet og helsen til arbeidstakerne, inkludert forhold som ergonomi, arbeidsmiljø, stress, ernæring og fysisk aktivitet på arbeidsplassen. Arbeidshygiene handler om å skape en sunn og trygg arbeidsplass som fremmer helse og trivsel blant arbeidstakerne.

Fremmer trivsel og produktivitet

Universitetet Lapland UAS har satt seg et ambisiøst mål om å fremme trivsel og produktivitet for personer og arbeidsfellesskap som opererer i sosial- og helsesektoren gjennom TYÖHYVE-prosjektet. De ønsker å skape et arbeidsmiljø der ansatte trives og føler seg produktive, samtidig som de tar i bruk teknologiske løsninger for å øke yrkesvelferden til helsearbeidere.

Prosjektet har tatt i bruk helseteknologi og testet ut ulike løsninger og applikasjoner i forskjellige omsorgssentre. Dette har gitt de ansatte muligheten til å prøve ut innovative verktøy som Yetitablet med YetiCare, som har gjort hverdagen deres enklere og mer effektiv.

Teknologien skaper et godt arbeidsmiljø

Aktivitet- og frivillighetskoordinator ved Sandsli bo- og aktivitetssenter i Bergen, Linda Vangsnes Løland, mener at økt bruk av teknologi i eldreomsorgen er riktig vei å gå.  

— Mange av oss som jobber her er yngre, så dette er noe vi er godt kjent med og bruker i det daglige. Yetitablet er jo et kjempestort nettbrett, forteller hun entusiastisk.  

På den store skjermen dukker det opp røde ballonger som beboerne skal sprekke ved å kaste en ball mot den.  

— Nei og nei.  

— Å, det var så nærme!  

Kommentarene kommer på rekke og rad mens beboerne en etter en prøver å bli kvitt ballongene. Det er ikke bare lett, men etter noen runder begynner teknikken å sitte.  

— Der tok du de alle sammen!  

— Ja, nå er skjermen ren.

— Vi smiler og ler sammen, og det skaper et godt arbeidsmiljø, sier Løland blidt.  

Helseteknologien ble brukt til å aktivisere og stimulere

Berøringsskjermen Yetitablet utstyrt med YetiCare-programvare ble testet i syv forskjellige omsorgsboliger.

— I omsorgsboligene var Yetitablet i aktivt bruk og ble brukt til å organisere allsidige aktiviteter for enkeltpersoner og grupper, forklarer administrerende direktør Maria Jokelainen om rollen til YetiCare i prosjektet.

— Yetitablet ble blant annet brukt til å stimulere sansene, vekke minner, løse sudoku sammen, og nyte musikk. I tillegg til var Yetitablet også egnet for fysisk aktivering, ved åpne for å leke sammen og trene, sier hun.

Sykepleiere likte godt å ta i bruk løsningene fra YetiCare. Undersøkelsen, med totalt 27 respondenter, viste at hele 75% mente at teknologien støtter deres trivsel i jobben. I tillegg mente over 80% at YetiCare også støtter beboernes velvære. Deltakerne fortalte også at det viktigste for dem var å få støtte til eget arbeid og å se at beboerne trives.

— Helsepersonell mente at YetiCare bidro til at aktivitetsplanleggingen ble raskere og mer variert. I tillegg opplevede de YetiCare som et allsidig verktøy som støtter beboernes velvære. Beboernes aktivitet, munterhet og gode øyeblikk ble en positiv innvirkning på helsepersonellets velvære. Ifølge prosjektet ser det ut til at trivselen til beboerne og ansatte henger tett sammen, oppsummerer Sari Arolaakso resultatene fra TYÖHYVE-prosjektet.

Erfarte mange fordeler

Foreleser Sari Arolaakso fra Lappland UAS er svært fornøyd med erfaringene fra prosjektet.

— Bruken av YetiCares helseteknologi forbedret deltakelsen blant de eldre. Selv beboere som tidligere ikke hadde vist interesse av å bli med på fellesaktiviteter ble tiltrukket av Yetitablet, forteller hun.  

Testpersonene ga også flere uttalelser om de allsidige fordelene ved velferdsteknologi:

— Mange likte Yetitablet så godt at de gledet seg til å spille på den igjen. Det er et helt supert alternativ for å arrangere aktiviteter for seniorer.

 

— Jeg har alltid ment at dataspill er nyttig for både store og små. Ungdom lærer mye, og eldre får aktivisert hjernen. Her har de eldre brukt Yetitablet til hjernetrim. Berøringsskjermen gjør det enklere for gamle og de i dårlig form til å bli med på aktivitet.

 

— Det har vært fint å se hvordan de eldre har likt å spille sammen på Yetitablet.

to eldre damer spiller bowling på Yetitablet

Nyttig informasjon til videre utvikling

Maria Jokelainen er fornøyd med resultatene av prosjektet.  

— Opp gjennom årene har vi ofte hørt tilbakemeldinger om den positive effekten av helseteknologien vår har på arbeidstrivselen. Deltakelsen i prosjektet og resultatene fra forskningen ga oss konkrete bevis på at dette faktisk er tilfellet, sier hun.

Vi er begeistret over å se at YetiCares helseteknologi kan gjøre en så positiv forskjell for arbeidsmiljøet og trivselen til ansatte i eldreomsorgen. Jokelainen og Yeti-teamet er naturlig nok svært fornøyde med resultatene fra prosjektet, og er motiverte for å fortsette videreutviklingen av den givende teknologien. Vi ser frem til å fortsette samarbeidet med YetiCare og de gode øyeblikkene vi har i vente.  

Universitetet Lapland UAS har satt seg et ambisiøst mål om å fremme trivsel og produktivitet for personer og arbeidsfellesskap som opererer i sosial- og helsesektoren gjennom TYÖHYVE-prosjektet. Bilde fra aktivitet på Oksenøya sykehjem.